Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 4 maart 2018

D66 Purmerend niet in coalitie met PVV

In het Noordhollands Dagblad van zaterdag 3 maart geeft de PVV Purmerend aan genoeg overeenkomsten te zien met andere partijen om een coalitie te kunnen vormen. D66 is hier duidelijk over en zal niet met de PVV in een coalitie gaan samenwerken.

D66 Purmerend gaf eerder al aan weinig met de standpunten van de PVV op te hebben, maar het verkiezingsprogramma te willen afwachten. Nu het verkiezingsprogramma van de Purmerendse PVV bekend is, staat voor D66 Purmerend vast dat het niet tot samenwerking in een coalitie zal komen.

Lijnrecht tegenover elkaar
In het programma van de PVV worden uitspraken gedaan die lijnrecht staan tegenover het progressieve, duurzame en sociaal-liberale karakter van D66 Purmerend. Het programma staat ook lokaal bol van uitsluiting en pogingen om haat en verdeeldheid te zaaien. ‘Daar zitten D66 en de D66-stemmers niet op te wachten’, zegt lijsttrekker Paul van Meekeren. ‘D66 staat juist voor het bieden van kansen aan iedereen in Purmerend, ongeacht waar je vandaan komt. Daarom gaan wij voor goed onderwijs, goede aansluiting op de arbeidsmarkt en goede zorg en ondersteuning voor wie dat nodig heeft.’

Prettige stad
De PVV verkondigt bovendien onwaarheden: het beeld dat ze schetsen van de stad klopt niet, zegt Van Meekeren. ‘Purmerend is een prettige stad om in te leven, werken en wonen. Van verloedering, straatterreur of een stijgend aantal geweldsdelicten is helemaal geen sprake’, zegt Van Meekeren. ‘Uit de laatste cijfers van de politie blijkt dat de stad opnieuw veiliger is geworden. Die koers houden we vast. Met standpunten dat ‘het straatbeeld wordt overgenomen door islamitische winkels’ en ‘boerka’s niet zijn weg te denken’, probeert de PVV angst en verdeeldheid te zaaien.’

Coalitie niet mogelijk
D66 vindt dat het wegzetten van groepen mensen niet past bij de Nederlandse identiteit. ‘We zijn als land en stad juist groot geworden door allerlei mensen van buiten die de kennis, cultuur en samenleving hebben verrijkt. Ook waar D66 vol inzet op een toekomstbestendige en duurzame stad, heeft de PVV het alleen over ‘duurzaamheidswaanzin’. Onze idealen zijn niet te verenigen met waar de PVV voor staat, dus is een coalitie gewoon niet mogelijk’, concludeert Van Meekeren. Het is niet zo dat op geen enkele manier kan worden samengewerkt. ‘Mocht de PVV in de gemeenteraad met moties of initiatieven komen die inhoudelijk overeenkomen met onze eigen plannen, dan steunen we die natuurlijk wel.’