Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 13 oktober 2018

Na vragen D66: Purmerend wil maatregelen tegen opkopen woningen voor verhuur

Het college van burgemeester en wethouders van Purmerend broedt op maatregelen om te voorkomen dat betaalbare koopwoningen worden opgekocht om vervolgens tegen hoge prijzen te worden verhuurd. Dat zei wethouder Thijs Kroese donderdag in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer in antwoord op vragen van D66.

Het opkopen van woningen om die soms zelfs per kamer te verhuren, het zogenoemde ‘buy to let’, gebeurt zowel met bestaande eengezinswoningen als bij nieuwbouwprojecten. D66-commissielid Mark Intres noemde in de commissie als voorbeeld het nieuwbouwproject aan de Waterlandlaan, bij de bibliotheek. De bedoeling is dat hier 31 startersappartementen in de koopsector komen, maar D66 heeft vernomen dat het merendeel zou zijn opgekocht om te worden verhuurd. Intres noemde deze ontwikkeling onwenselijk en vroeg wat het college hiertegen kan ondernemen.

Afspraken bij nieuwbouw
Wethouder Kroese gaf aan dat het college vergelijkbare signalen heeft ontvangen. Hij zei dat de woningen op deze locatie via een makelaar zijn verkocht en dat de kopers in dat geval veelal particulieren zijn. Toch valt ‘niet uit te sluiten’ dat zij de woningen hebben gekocht met het doel ze te verhuren. Kroese zei dat ook het college deze ontwikkeling onwenselijk vindt en gaf aan dat wordt gekeken naar manieren om deze trend tegen te gaan. Zo kunnen voor de vergunningverlening gesprekken worden gevoerd met de projectontwikkelaar en kunnen afspraken worden gemaakt over een anti-speculatiebeding of een zelfbewoningsplicht. Voor het project aan de Waterlandlaan zijn dergelijke afspraken niet gemaakt, maar voor toekomstige projecten is dat wel de bedoeling, zei Kroese tot tevredenheid van D66.

Bestaande woningen lastiger
Complexer is dit in het geval van bestaande woningen, waar Intres eveneens vragen over stelde. ‘Hier is niet 1-2-3 een oplossing voor’, erkende Kroese, maar daar is het college wel naar op zoek. ‘Omdat we deze ontwikkeling graag zo veel mogelijk willen tegenhouden, zodat deze woningen gaan naar de groep waar ze voor zijn bestemd.’