Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 6 januari 2020

Overlast honingdauw in Dijckscampenlaan succesvol verminderd

Na een proef van drie jaar om de lindenbomen in de Dijckscampenlaan te behandelen, is na een evaluatie duidelijk geworden dat deze succesvol is. De bomen zijn gezonder en groener en mede daardoor zijn er minder luizen en dus ook minder overlast van honingdauw. Fijn dat de bewoners nu ook minder overlast ervaren en goed dat de behandeling wordt voorgezet. D66 Purmerend is verheugd dit te horen als uiteindelijk uitkomst van een aangenomen voorstel.

Al jaren overlast
Al vele jaren hadden de bewoners van de Dijkscampenlaan de nodige overlast van honingdauw. Dit is een plakkerige substantie afkomstig van luizen. Vooral bomen in minder goede conditie zijn vatbaar voor luizen en bij droog en warm weer gedijen de luizen het beste. Doordat honingdauw op straat en op auto’s komt, worden deze plakkerig, trekt vuil aan en kunnen zelfs tot schades aan auto’s leiden. Vaker naar de autowasstraat gaan helpt slechts tijdelijk en kan een kostbare aangelegenheid worden.

Eerder had men het gevoel dat de gemeente hun klachten niet serieus namen. Dat was reden voor D66 Purmerend om vragen te stellen en uiteindelijk een voorstel bij de begroting in 2016 in te dienen samen met andere fracties om na te gaan welke bomen de meeste overlast veroorzaken, te kijken naar alternatieve behandelmethoden en anders gefaseerd een deel van de bomen te vervangen.

Na 3 jaar een evaluatie: groendeskundigen én bewoners zijn positief
Om echt te kunnen vaststellen of de alternatieve behandelmethode aansloeg, waren meerdere zomers nodig. Na drie jaar is via een evaluatie door de deskundige ambtenaren én onder de bewoners duidelijk geworden dat de overlast van honingdauw duidelijk is verminderd. De respons onder de bewoners was hoog, dus de uitkomsten geven een goed beeld.De bomen krijgen nu gemiddeld een 6,2, aanzienlijk hoger dan in 2017 (5,1). Het percentage bewoners dat overlast ervaart van de bomen ivm luizen is gedaald van 83% naar 54% en ook de duur van de overlast is beduidend minder: van 122 dagen in 2017 naar 72 dagen in 2019.

Behandelmethode voortzetten en mogelijk gefaseerd omvormen
Tegelijk is de honingdauw nog niet volledig weg en is er dus nog steeds sprake van enige overlast. Daarom wordt de werkwijze ook voortgezet. Het is goed om te bekijken wat dat nog meer kan opleveren. Indien nodig kan dan altijd nog gefaseerd een deel van de bomen vervangen worden. Bijvoorbeeld die bomen die in conditie achterblijven of op de meest overlastgevende plekken staan.

D66 Purmerend is tevreden dat ook geconcludeerd wordt om deze werkwijze in andere delen van Purmerend toe te passen waar men ook overlast van honingdauw ervaart. Dit zal maatwerk zijn en altijd in overleg met de bewoners moeten gebeuren. We adviseren bewoners dan ook om bij ervaren overlast dit bij de gemeente te blijven melden en contact op te nemen met de gemeente en/of de wijkmanager, zodat net als in de Dijckscampenlaan gekeken kan worden naar een effectieve aanpak.