Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 9 oktober 2020

D66 blij met terugkeer bomen langs Purmerweg

Al sinds de kap van de majestueuze populieren langs de Purmerweg in 2015 heeft D66 zich hard gemaakt voor de terugkeer van bomen op deze plek om de laanfunctie in ere te herstellen. Het heeft even geduurd, maar eindelijk is duidelijk dat er nog dit najaar weer bomen komen. Tot grote tevredenheid van D66.

Vanwege de bouw van de woonwijk Klein Where op het voormalige bedrijventerrein aan de Purmerweg moesten de beeldbepalende populieren vijf jaar geleden worden gekapt. Al sinds dat moment heeft D66 duidelijk gemaakt dat er bomen moeten terugkomen, omdat die de weg de uitstraling geven van een prachtige laan. Maar vanwege vele kabels en leidingen in de grond was het plaatsen van bomen een ingewikkelde opgave.

Verschillende boomsoorten

Nu is duidelijk dat nog dit jaar nieuwe bomen worden geplant. Populieren keren niet terug, maar wel een verscheidenheid aan boomsoorten. Aan de kant van de woonwijk komt vooral de Zwarte Els te staan, met zachte berken langs de in- en uitritten van de wijk. Aan de overkant, langs de begraafplaats, komt vooral linde te staan, afgewisseld met rode esdoorn. Richting de ringvaart komen ook moerascipressen. Ook komt er gevarieerde dijkbeplanting.

Ruimte om te wortelen

Om het planten van nieuwe bomen mogelijk te maken, moesten loze leidingen in de grond worden verwijderd. Vorig jaar stelde D66 hier opnieuw vragen over aan het college. Toen was nog niet goed duidelijk hoeveel kabels en leidingen konden worden weggehaald. Inmiddels is bekend hoe ervoor kan worden gezorgd dat de bomen ruimte hebben om te wortelen zonder kabels en leidingen te beschadigen. Ook is rekening gehouden met de grondwaterstand.

Kenmerkende laan

‘Door deze bomen aan te planten, wordt de Purmerweg weer een kenmerkende laan met beeldbepalende en gezonde bomen’, schrijft het college aan de gemeenteraad. D66 is blij dat we deze conclusie volledig delen.

Thema

Een groene en diervriendelijke stad

Groen in de stad heeft veel nuttige functies; meer groen en meer biodiversiteit is goed voor het milieu én voor de inwoners. Wat D66 betreft blijft groen behouden of vindt compensatie plaats. Voor dierenwelzijn is meer aandacht nodig. D66 wil daarom meer controleren hoe met dieren wordt omgegaan en een adviesraad van deskundigen aanstellen die de gemeente advies geeft.

Lees meer